Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Παίρνει 10 από τη μία τσέπη και δίνει στην άλλη τα 4




Ενός καλού μύρια κακά έπονται. Κάπως έτσι μοιάζει το σκοτσέζικο ντους που μας προσφέρει με γενναιοδωρία η κυβέρνηση. Από τους πρόωρους μποναμάδες και τα πεντοχίλιαρα στους πλημμυροπαθείς στον προϋπολογισμό των φόρων και της αντιαναπτυξιακής κατεύθυνσης.
Και αναρωτιέται κανείς πώς βγαίνουν τα νούμερα της ανάπτυξης; Πώς φαίνεται η Ελλάδα να έχει φύγει από την κρίση και πώς δημιουργείται το υπερπλεόνασμα που στο τέλος το μοιράζει ο Τσίπρας; Όταν έχεις έναν προϋπολογισμό – σφαγείο για ακόμη μια χρονιά, όταν έχεις νούμερα που εκ των πραγμάτων δεν θα βγουν, όπως δεν βγήκαν και τα προηγούμενα το αυτονόητο είναι να αναρωτηθούμε γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με κουρελόχαρτα.
Το κάνουμε, όμως, διότι μέσα από αυτά τα κουρελόχαρτα κρύβονται… διαμάντια και βόμβες. Κυρίως κρύβεται το γεγονός ότι ενώ ο Τσίπρας μοίρασε 1,4 δις ευρώ, προβλέπει μέσω του προϋπολογισμού επιπλέον φόρους 2,7 δις ευρώ με μεγάλα θύματα όσους παίρνουν ΕΚΑΣ και συνταξιούχους γενικώς.
Είναι αυτό που σημαίνει «παίρνει 10 από τη μία τσέπη και δίνει στην άλλη τα 4».
Στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν ότι δεν προβλέπονται νέα μέτρα για το 2018. Κι έχουν δίκιο, αλλά τα λεφτά θα τα πάρουν από αλλού. Επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων, περικοπές στους συνταξιούχους, νέοι φόροι σε φορολογούμενους.
Από τα βασικά μέτρα που ξεχωρίζουν είναι:
1. Παρακράτηση. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.
2. Ιατρικά έξοδα. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι έκαναν μέχρι τώρα χρήση της τελευταίας φοροαπαλλαγής που είχε απομείνει, από το 2018 δεν θα την έχουν. Ουσιαστικά θα χάσουν συνολικά 120 εκατ. ευρώ καθώς δεν θα αναγνωρίζεται καμιά έκπτωση για γιατρούς, φάρμακα, ιατρικά έξοδα κ.λπ.
3. ΦΠΑ σε νησιά. Αν δεν υπάρξει αναβολή, σε 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου καταργείται η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ. Ήδη στη Χίο και τη Λέσβο προχωρούν σε κινητοποιήσεις μπας και υπάρξει αναστολή.
4. Φόρος υπεραξίας. Παραμένει επίσης σε εκκρεμότητα, εάν θα υπάρξει νέα αναβολή ή όχι. Αν δεν υπάρξει, από την 1η Ιανουαρίου οι πωλητές ακινήτων θα έρθουν αντιμέτωποι με φόρο υπεραξίας 15%.
5. Επίδομα θέρμανσης. Κουρεύεται κατά 50% στο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης (από τα 105 εκατ. ευρώ την περυσινή σεζόν και 210 εκατ. ευρώ την προπέρσινη), αλλά ακόμα κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα είναι το φετινό επίδομα θέρμανσης και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.
6. Φόρος στα Airbnb. Όσοι ενοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb θα πληρώσουν φόρο έως και 45%. Για τους συγκεκριμένους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ηλεκτρονικό φακέλωμα, αφού σύντομα θα κληθούν να δηλώσουν τι ακίνητα ενοικιάζουν, πού και σε ποιον.
7. Φόρος διαμονής. Ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
8.Αύξησητων ασφαλιστικών εισφορών σε ποσό πάνω από 660 εκατ. ευρώ.
9.Οι δικαιούχοιΕΚΑΣ θα δούνε πρώτοι τις αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. Έτσι από 1.1.2018 χιλιάδες κατωτατοσυνταξιούχοι θα χάσουν έως και 1.400 ευρώ τον χρόνο. Στους δικαιούχους ΕΚΑΣ θα διατεθούν μόλις 80 εκατ. ευρώ, από 900 εκατ. ευρώ που δίδονταν πριν από το 3ο μνημόνιο και 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν φέτος.
10.Εφαρμογή αντικίνητρωνγια πρόωρη συνταξιοδότηση και η σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας για εξοικονόμηση 123 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
11.Κατάργηση της έκπτωσηςστην παρακράτησηφόρου που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των καθαρών αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους από την 1/1/2018. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές 9000 ευρώ και άνω, θα χάσουν από τουλάχιστον 5 ευρώ ο καθένας ή 68 εκατ. ευρώ όλοι μαζί συνολικά μέσα στο 2018.
12.Αλλάζει οΕΝΦΙΑ.Επειδή από 1.1.2018 θα ισχύσουν μειωμένες αντικειμενικές αξίες, η κυβέρνηση θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού του φόρου ώστε το 2018 να επιβάλει φόρους τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.