Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Δανειστές: «Εμείς δεν μιλάμε για καθαρή έξοδο»



 Σε  διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί, για το θέμα της εξόδου από τα Μνημόνια.

Ενώ και οι δύο πλευρές επιθυμούν για πολιτικούς λόγους να πάρει τέλος η πολύχρονη παραμονή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων, παράγοντας των Βρυξελλών ξεκαθάριζε με έμφαση σε συνομιλητές του πως «εμείς δεν μιλάμε για καθαρή έξοδο, εμείς μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος».
Παραπέμπει δηλαδή στο παζάρι που τώρα ξεκινάει για το «υβριδικό Μνημόνιο» ή όπως αλλιώς αυτό ονομαστεί αφού, όπως έλεγε άλλη πηγή που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις «οι Ευρωπαίοι είμαστε ικανότατοι να βρίσκουμε τις κατάλληλες λέξεις που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα σε κανέναν».
Ειδικά οι Ευρωπαίοι δανειστές θεωρούν σαν τεράστια επιτυχία, απλώς και μόνον την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, θυμίζοντας πώς το 1ο Μνημόνιο ναυάγησε και το 2ο Μνημόνιο είχε διακοπεί βίαια το 2015.
«Δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει το ελληνικό Πρόγραμμα, δεν έχει κλείσει κανένα ως τώρα, κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» έλεγαν με νόημα πηγές των θεσμών στο newmoney.gr, μη μπορώντας να κρύψουν την ανάγκη που και αυτοί έχουν για να κλείσει όπως κι όπως το κεφάλαιο «ελληνικό Μνημόνιο».
Το θέμα της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.
Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως, μένει ακόμα δύσκολος δρόμος, με την κυβέρνηση μάλιστα, αντί να εντείνει τις προσπάθειές της να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης για να κλείσει η συμφωνία, ετοιμάζεται να ζητήσει από τους δανειστές να ενταχθούν οι εκκρεμότητες στο μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.
Και αυτό γιατί προσπαθεί να αποφύγει τις δυσάρεστες συγκρούσεις με συνδικαλιστές ομάδες, αλλά και στο εσωτερικό της, για θέματα δημοσίου, ιδιωτικοποιήσεων κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.